Portal Electric - Forum
Electricieni :: Firme electrice ::  Magazin electrice :: Anunturi ::  Stiri ::  Top site uri electrice
Download ::  Forum electric :: Revista InfoElectrica ::  Reclama pe site :: Licitatii  :: Chat
Prima pagina ::  Legislatie :: Scheme electrice :: Referate ::Informatii utile :: Newsletter :: Adauga la favorite (Ctrl+D) :: Contact

FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Instalatie electrica in case de lemn

Post new topic   Reply to topic    Portal Electric Forum Index -> Legislatie si Normative
View previous topic :: View next topic  
Author Message
Ion Calota
Administrator site

PostPosted: Sat Jan 17, 2009 9:27 am    Post subject: Instalatie electrica in case de lemn Reply with quote

Va invit sa discutam aici de situatia speciala pe care o reprezinta instalatia intr-o casa construita din lemn, adica normativele care reglementeaza conditiile care trebuiesc indeplinite si alte masuri speciale.
View user's profile Send private message Visit poster's website Yahoo Messenger
ionutbili
Membru nou

PostPosted: Mon Aug 17, 2009 11:25 am    Post subject: Materiale pentru instalatie electrica in constructii de lemn Reply with quote

Daca stie cineva ce materiale se folosesc la o instalatie electrica in constructie de lemn (casa de lemn) . Respectiv ce conductor se foloseste, ce tip de tub, ce tip de doze.
Normativul I07/2002 spune ca se poate monta direct pe elementele combustibile in interiorul peretilor doar tub metalic (nu specifica daca rigid sau flexibil) . Iar aparent si tuburi din PVC cu autostingere .
Va rog sa ma corectati daca gresec.
Va rog cei care ati mai facut sau ati mai proiectat instalatii in constructii din lemn sa imi da-ti mai multe detalii despre ce materiale sa folosesc
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Yahoo Messenger
automatistul
Moderator

PostPosted: Mon Aug 17, 2009 6:17 pm    Post subject: Re: Materiale pentru instalatie electrica in constructii de Reply with quote

ionutbili wrote:
Daca stie cineva ce materiale se folosesc la o instalatie electrica in constructie de lemn (casa de lemn) . Respectiv ce conductor se foloseste, ce tip de tub, ce tip de doze.
Normativul I07/2002 spune ca se poate monta direct pe elementele combustibile in interiorul peretilor doar tub metalic (nu specifica daca rigid sau flexibil) . Iar aparent si tuburi din PVC cu autostingere .
Va rog sa ma corectati daca gresec.
Va rog cei care ati mai facut sau ati mai proiectat instalatii in constructii din lemn sa imi da-ti mai multe detalii despre ce materiale sa folosesc

Stimae domn , referitor la intrebarea d-voastra
va dau un ' sfat " ce folosesc eu :
- tuburi copex metalice , cu invelis de plastic , omologate si cu certificat !
- ca si doze , doze PT de le GEWAISS
- ca si condutor , eu folosec conductor de Cu litat ,iar in doze fac legatura cu terminale si , cleme sir .
Sper ca va ajuta !
Cu stima , AUTOMATISTUL
symi99
Moderator

PostPosted: Tue Aug 18, 2009 5:21 pm    Post subject: Re: Materiale pentru instalatie electrica in constructii de Reply with quote

ionutbili wrote:
Daca stie cineva ce materiale se folosesc la o instalatie electrica in constructie de lemn (casa de lemn)

Tu ai dat o tema de proiectare.Orice proiectant te-ar intreba ce buget ai.Solutia poate sa difere de la cer la pamant respectand legislatia sumara de la noi pe acest segment(I.E. in constructii de lemn).
Ca o sulutie perfecta dar din pacate foarte scumpa:

-cablu : Datwyler NHXH FE180/E90 X x XX mm2
-doza : Obo bettermann E90
-copex ignifug : Gewiss 1250N

Solutia asta rezista la foc 90 minute.Orice scurtcircuit la legaturile in doze sau pe traseul cablului va duce doar la declansarea protectiilor, posibilitatea ca instalatie electrica sa produca un incendiu este f.f. mica.(protectia sa fie aleasa corespunzator binenteles)
Back to top
View user's profile Send private message Yahoo Messenger
lex
Membru nou

PostPosted: Wed Jul 28, 2010 9:12 am    Post subject: instalatii electrice in constructii de lemn Reply with quote

Poate cineva sa ma lamureasca in legatura cu acest subiect? Am citit normativul I7 articolul 7.15 si mai multe pareri pe diferite forumuri, dar mai am cateva intrebari. Cazul concret: constructie pe structura de lemn, la interior lambriuri, la exterior scandura, izolat in spatiul dintre cu vata minerala. Din ce am citit pana acum am inteles ca pot sa merg cu instalatie ingropat intre lambriuri si stratul de izolatie cu conductor multifilar de cupru in copex metalic cu invelis de plastic, copexul fiind legat in doze la conductorul de protectie, legaturile in doze vor fi cositorite. Dozele de legatura pot fi montate ingropat daca sunt etanse? Aparatajul montat direct pe lemn trebuie sa fie minim IP54 din ce am citit eu, dar nu am gasit decat modelul cu capac de protectie, care nu ar fi estetic in interior. Am vazut pe undeva recomandate doze metalice(montate ingropat?), in acestea putandu-se monta aparataj obisnuit, avand in vedere ca doar partea de plastic ar intra in contact cu lemnul? Circuitele vor fi supradimensionate si prevazute cu relee diferentiale de 30mA, caz in care nu o sa mai e nevoie sa separ ciruitele de priza de baie de cele de camera?
Multumesc anticipat pentru eventualele raspunsuri!
Back to top
romanescu
Membru nou

PostPosted: Wed Jul 28, 2010 4:13 pm    Post subject: tub corugat ignifugat pvc Reply with quote

pot sa va spun cum am facut eu instalatia electrica la un caz identic.
tub corugat ignifugat pvc
doze rigips
conductor litat (VLPY)
daca separi frumos circuitele si le protejezi
10A pt 1,5
16A pt 2,5
nu o sa ai niciodata probleme.
Eu am lucrat mult in italia si acolo tot asa se lucreaza , daca instalatia e ascunsa corugat si vlpy
dace e aparent si e in pericol de lovituri atunci folosesti tub metalic.
tub metalic flexibil nu am folosit deloc in 10 ani de electician in it si am lucrat cu multe firme in multe locuri.
in rest faceti cum credeti mai bine. succes
Back to top
lex
Membru nou

PostPosted: Fri Jul 30, 2010 2:52 pm    Post subject: punctul de vedere al verificatorului de proiecte Reply with quote

Multumesc domnule romanescu pentru raspuns. In nici un caz nu contest corectitudinea si calitatea unei lucrari astfel executate si va respect experienta in domeniu, dar cred ca trebuia sa completez postul meu prin a spune ca eu ma ocup de partea de proiectare a instalatiei, si am nevoie de o solutie care sa fie agreata de verificatorii MLPAT, dar sa multumeasca si proprietarul. Solutia data de dumneavoastra nu stiu daca ar fi ok din punctul de vedere al verificatorului de proiecte. Este primul meu proiect de instalatii electrice, sper sa fiti intelegatori daca m-am exprimat gresit.
Va multumesc.
Back to top
Post new topic   Reply to topic    Portal Electric Forum Index -> Legislatie si Normative All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Pagina de start ::  Pentru webmasteri ::  Link exchange ::  Baner exchange ::  Votul tau conteaza ::  Concurs ::  Recomanda unui prieten ::  Cursuri electricieni ::  Relaxare
© www.PortalElectric.Ro. Toate drepturile rezervate.  Design by EA
TopSite.1or1.Info - Mai mult decat un top - Monitor de trafic pentru site ul tau! top site uri
 by 1or1.info