Portal Electric - Forum
Electricieni :: Firme electrice ::  Magazin electrice :: Anunturi ::  Stiri ::  Top site uri electrice
Download ::  Forum electric :: Revista InfoElectrica ::  Reclama pe site :: Licitatii  :: Chat
Prima pagina ::  Legislatie :: Scheme electrice :: Referate ::Informatii utile :: Newsletter :: Adauga la favorite (Ctrl+D) :: Contact

 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Echil. alimentare rezerva generator trifazic si nu numai

 
Post new topic   Reply to topic    Portal Electric Forum Index -> Instalatii electrice
View previous topic :: View next topic  
Author Message
rodanny
Membru nou


Joined: 05 Jan 2009
Posts: 6

PostPosted: Wed Dec 05, 2012 1:03 pm    Post subject: Echil. alimentare re Reply with quote

Va salut,
As dori un sfat pentru 2 probleme.

1. Daca am un bransament trifazic, si nu este echilibrat consumul,- atunci contorul trifazic poate inregistra eronat consumul ( eventula mi mult decat e un consum real)?

2. Am un generator trifazic pentru back-up de sigurnata.
Acum problema e ca nu prea am cum sa echilibrez consumul, casa fiind monofazica.
Exista vre-un dsipozitiv automat (sper ca nu spun prostii, daca da va rog sa ma iertati....) care sa distribuie mai multi consumatori pe cele trei faze?

De exemplu, stiu ca exista dispozitiv releu, care daca pica o faza, mutat consumatorii pe prima faza care are tensiune....acum intrebare un dispozitiv care sa poata ECHILIBRA consumul pe un generator trifazic exista?


Va multumesc pentru sfaturile pe ce mi le veti da.
Cu stima,
danny
Back to top
View user's profile Send private message
Trisina George
Moderator


Joined: 17 Mar 2009
Posts: 324
Location: Constanta

PostPosted: Wed Dec 05, 2012 2:54 pm    Post subject: Nu exista aparat spe Reply with quote

1. Contorul trifazic inregistreaza consumul corect, indiferent daca fazele sunt echilibrate sau nu.
2. Chiar daca casa e monofazica, dar generatorul / bransamentul e trifazic, se poate echilibra manual distributia pe faze, impartind consumatorii monofazici in mod egal la toate cele 3 faze.
Nu exista aparat special care sa echilibreze automat fazele.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
rodanny
Membru nou


Joined: 05 Jan 2009
Posts: 6

PostPosted: Wed Dec 05, 2012 3:08 pm    Post subject: am consum mare deoar Reply with quote

Saltu,
Multumesc de rasuri...
Problema cu controul trifazic....o staim...dar a vneit un nea caisa..la mine sa imi zica...ca am consum mare deoarece nu sunt echilibrate consumurile din casa pe cele 3 faze....

Are dreptate ca nu suunt echilibrate deoarece nici nu am cum sa le echilibrez...toata casa ( care mentioenz e o casa veche) are 2 circuite mari si lat.e..si eu am facut un al treilea la un boiler electric si centrala....Very Happy

Revenind la a doua problema cu generatorul...
Acesta il folosescc doar cand pica curentul...
Tinand cont ca e vb d econsumatori casnici....bercuri pompe de apa...centrala pelemne....cu sa fac oare echilibrarea a.i. sa nu se opreasca generatorul?

Mentioenz ca Geenratorul e din china....pe el scrie un TA3-8000 - de 5,5 KW ( 7kva)...
SI aici am un dubiu daca tine 5,5 KW ....dat fiind faptul ca firele care vin la priza trifazica sunt de 2,5 din cupru MYF....
Din calcule stiu ca paote duce pe fire pana la 5,5 kw...dar in realitate aore o putea duce?
Back to top
View user's profile Send private message
Trisina George
Moderator


Joined: 17 Mar 2009
Posts: 324
Location: Constanta

PostPosted: Thu Dec 06, 2012 7:03 am    Post subject: In problema echilibr Reply with quote

"Multumesc de rasuri"
???
Ce inseamna "rasuri"?
In problema echilibrarii fazelor nu poti decat sa-ti faci o revizie capitala a tuturor circuitelor. Adica din doua circuite mari si late, fa mai multe, astfel incat sa ai fazele incarcate cat de cat egal.
Altfel trebuie sa-ti schimbi contorul cu un A1100 care duce pana la 80A trifazic.
In problema grupului schimba-l cu unul mai mare intre 7,5 si 10KW.
Alta solutie nu vad.
O zi buna !
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
rodanny
Membru nou


Joined: 05 Jan 2009
Posts: 6

PostPosted: Thu Dec 06, 2012 11:53 am    Post subject: daca nu se consuma & Reply with quote

sczue
am vrut sa zic raspunsuri..

Un contor mai mare? Pai eu nu am consum asa de mare...
Nu depasesc 40 A cat am sig generala.....
Imi era teama insa ca cineva zicea ca daca nu se consuma "echilibrat" atunci contorul ar inregistra mi mult.... Sad

Legat de generator..asta e naspa ca nu am cum sa il vand Very Happy e nou nout..aba l-am pornit de 2 ori ca sa il testez.....cui sa il vnad..cineva zicea ca era bine sa imi iau de tip monofazic...dar...asta e...acum asta am....ce alte solutii a avea....
danny
Back to top
View user's profile Send private message
Trisina George
Moderator


Joined: 17 Mar 2009
Posts: 324
Location: Constanta

PostPosted: Thu Dec 06, 2012 12:10 pm    Post subject: In orice retea care Reply with quote

"Imi era teama insa ca cineva zicea ca daca nu se consuma "echilibrat" atunci contorul ar inregistra mi mult...."
Asa ceva nu se poate. Cum sa inregistreze energie mai multa decat primeste?
In orice retea care functioneaza dezechilibrat sau echilibrat, contorul intregistreaza atat cat ii dai. Eu am crezut ca ai un contor de 30A cum erau inainte si ma gandeam la un asemenea dezechilibru ca pe o faza ai 50A, pe alta 30A si pe alta 5A.
Cam ce putere instalata ai in total?
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
Cromatic
Membru activ


Joined: 09 Dec 2008
Posts: 39
Location: Constanta

PostPosted: Sun Feb 10, 2013 6:28 pm    Post subject: cum procedez cu neut Reply with quote

Am si eu nedumerire.

Cum realizez eficient si corect alimentarea auxiliara a unei cladiri de la un generator electric trifazat aflat la circa 150m de respectiva cladire?
Cladirea(bloc alimentar) are alimentarea principala trifazata din reteaua nationala iar alimentarea auxliara se va face de la un generator trifazat cu puterea de 70KVA.

Pentru partea de cuplare efectiva m-am gandit sa interpun 2 USOL-uri, unul pentru principal si unul pentru auxiliar insa nedumerirea mea este - cum procedez cu neutrul generatorului pentru alimentarea circuitelor monofazate ale cladirii?
Intreb asta deoarece stiu ca in reteaua nationala sunt niste reguli anume in ceea ce priveste legaturile neutrului si nu vreau sa am surprize mai tarziu in exploatare.
Back to top
View user's profile Send private message
Trisina George
Moderator


Joined: 17 Mar 2009
Posts: 324
Location: Constanta

PostPosted: Mon Feb 11, 2013 7:05 am    Post subject: AAR (Anclansare auto Reply with quote

Daca vrei ca grupul sa-ti porneasca automat la caderea tensiunii retelei, trebuie sa folosesti un AAR (Anclansare automata a rezervei), prin contactori >110A, nu USOL-uri. Deasemenea in afara de cablul de alimentare CYY-F 5x70mmp iti mai trebuie un cablu de comunicatie (12x2,5mmp) intre grupul generator si AAR.
Contactorii trebuie sa fie tetrapolari si prevazuti cu sistem de interblocare mecanica
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
Cromatic
Membru activ


Joined: 09 Dec 2008
Posts: 39
Location: Constanta

PostPosted: Mon Feb 11, 2013 5:04 pm    Post subject: cum leg neutrul gene Reply with quote

Nu exista posibilitatea financiara pentru a rezolva problema in modul asta deci se va merge pe varianta clasica cu 2 USOL-uri.

Pe mine ma interesa in special cum leg neutrul generatorului adica il leg la Pamant printr-o priza(asa cum se procedeaza in reteaua nationala cu neutrul transformatorului) sau folosesc un al 4-lea conductor de la generator si pana la tabloul de alimentare al cladirii respective? (si apoi il leg comun cu neutrul retelei nationale).
Back to top
View user's profile Send private message
Trisina George
Moderator


Joined: 17 Mar 2009
Posts: 324
Location: Constanta

PostPosted: Mon Feb 11, 2013 6:06 pm    Post subject: USOL-urile trebuie s Reply with quote

Aha. Am inteles acum. Deci sa fie cu anclansare manuala.
Ok. USOL-urile trebuie sa fie tertapolare, astfel ca nulurile de lucru vor fi separate. Altfel... dai de necazuri.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
FANEA MIRCEA
Moderator


Joined: 07 May 2007
Posts: 117
Location: FAGARAS

PostPosted: Tue Feb 12, 2013 7:17 am    Post subject: Re: cum leg neutrul Reply with quote

[quote:d42207c3af="Cromatic"]Nu exista posibilitatea financiara pentru a rezolva problema in modul asta deci se va merge pe varianta clasica cu 2 USOL-uri.

Pe mine ma interesa in special cum leg neutrul generatorului adica il leg la Pamant printr-o priza(asa cum se procedeaza in reteaua nationala cu neutrul transformatorului) sau folosesc un al 4-lea conductor de la generator si pana la tabloul de alimentare al cladirii respective? (si apoi il leg comun cu neutrul retelei nationale).[/quote:d42207c3af]

Neutrul generatorului se leaga la priza de pamant a generatorului. Este obligatoriu ca priza de pamant a generatorului sa aiba Rp<4 Ohmi.
Daca intrerupatorul general al tabloului principal al instalatiei este tripolar (deci nulul de protectie este comun cu nulul de lucru, iar separarea nulului de lucru se face in aval de intrerupator), atunci asa va fi si intrerupatorul nou care se va adauga pt. alimentarea de la generator, iar cablul de alimentare va avea 4 fire.
Daca intrerupatorul general al tabloului principal al instalatiei este tetrapolar (deci nulul de protectie este separat de nulul de lucru, iar separarea nulului de lucru se face in amonte de intrerupator), atunci asa fi si intrerupatorul nou care se va adauga pt. alimentarea de la generator, iar cablul de alimentare va avea 5 fire (separarea nulului de lucru se face la generator)
Back to top
View user's profile Send private message
Cromatic
Membru activ


Joined: 09 Dec 2008
Posts: 39
Location: Constanta

PostPosted: Mon Feb 18, 2013 4:29 pm    Post subject: modul de legare si s Reply with quote

Multumesc pentru raspunsuri.

Generatorul se afla amplasat in interiorul unei cladiri special amenajate si se cupleaza la barele unui tablou principal de distributie avand sectie speciala pentru acest lucru.
In sectia de alimentare consumatori a TPD-ului exista un USOL500 tripolar neutilizat prin intermediul caruia vreau sa alimentez cladirea respectiva.
Cladirea la randul ei are taloul general situat in nisa pe peretele exterior in care se afla doar circuitele principale pe sigurante MPR - aici trebuie sa fac alimentarea.

D-le Mircea, daca va rog, puteti sa faceti si o schema de legaturi inclusiv cu modul de legare si separare a neutrului generatorului in nul de lucru si nul de protectie?
Back to top
View user's profile Send private message
FANEA MIRCEA
Moderator


Joined: 07 May 2007
Posts: 117
Location: FAGARAS

PostPosted: Mon Feb 18, 2013 7:22 pm    Post subject: o schema monofilara Reply with quote

Faceti va rog o schema monofilara cu instalatia electrica asa cum este acuma( sa se vada care este nulul de lucru N si care este nulul de protectie PE, sau daca sunt comune, care este nulul comun PEN) si precizati ce vreti sa alimentati cu grupul diesel, adica care sunt consumatorii care vor fi alimentati din grupul diesel.
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Portal Electric Forum Index -> Instalatii electrice All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Pagina de start ::  Pentru webmasteri ::  Link exchange ::  Baner exchange ::  Votul tau conteaza ::  Concurs ::  Recomanda unui prieten ::  Cursuri electricieni ::  Relaxare
© www.PortalElectric.Ro. Toate drepturile rezervate.  Design by EA
TopSite.1or1.Info - Mai mult decat un top - Monitor de trafic pentru site ul tau! top site uri
 by 1or1.info