Portal Electric - Forum
Electricieni :: Firme electrice ::  Magazin electrice :: Anunturi ::  Stiri ::  Top site uri electrice
Download ::  Forum electric :: Revista InfoElectrica ::  Reclama pe site :: Licitatii  :: Chat
Prima pagina ::  Legislatie :: Scheme electrice :: Referate ::Informatii utile :: Newsletter :: Adauga la favorite (Ctrl+D) :: Contact

 FAQFAQ   SearchSearch   MemberlistMemberlist   UsergroupsUsergroups   RegisterRegister 
 ProfileProfile   Log in to check your private messagesLog in to check your private messages   Log inLog in 

Calcul paratrasnet

 
Post new topic   Reply to topic    Portal Electric Forum Index -> Impamantare-paratraznet
View previous topic :: View next topic  
Author Message
loriunea
Membru nou


Joined: 05 Jun 2012
Posts: 3

PostPosted: Wed Jun 06, 2012 6:39 pm    Post subject: Calcul paratrasnet Reply with quote

Salutare tuturor. De cand a aparut I7-2011 si pana azi nu am reusit sa inteleg metodologia de calcul a unui SPT. Nu cer sa ma lamureasca cineva ca stiu ca nu aici e locul. Sunt f. curios daca alti proiectanti si-au insusit calculul si cum procedeaza. Nu de alta dar pana acum nu am intalnit nici un "confrate" care sa se laude cu acest lucru, inclusiv un verificator de proiecte - sa nu-i supraestimam pe dumnealor.... Daca nu sunt singurul caruia ii este greu de "digerat" calculul asta, de ce oare nimeni nu intreaba despre asta ? Mea culpa daca sunt singurul.
Back to top
View user's profile Send private message
Trisina George
Moderator


Joined: 17 Mar 2009
Posts: 324
Location: Constanta

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 8:20 am    Post subject: I7-2011 e foarte gre Reply with quote

Si eu sunt de aceeasi parere ca I7-2011 e foarte greu de inteles mai ales pentru muncitori.
Dar totusi cineva de pe forum spune ca e foarte simplu.
Acesta este dn. Ovidiu Tatomir.
Asa ca numai dumnealui poate sa te lamureasca.
Eu personal raza de protectie si nivelul de protectie le calculez tot dupa formulele din normativul vechi, cu deosebirea ca montez minim doua coborari in functie de dimensiunile cladirii.
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
ovidiutatomir
Moderator


Joined: 29 Jan 2010
Posts: 58

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 2:43 pm    Post subject: Care sunt nelamuriri Reply with quote

Stimate utilizator loriunea,
Ce anume din aceasta metodologie de calcul a unui SPT nu reusiti sa intelegeti? Nu de alta dar dorinta mea si cred ca a majoritatii de pe acest forum, este de a discuta constructiv si la obiect. Atunci cand tara noastra a aderat la U.E., una din principalele raspunderi asumate a fost armonizarea normelor tehnice, normativelor si legislatiei cu cea a Uniunii Europene. Includerea vechiului normativ I20 in noul I7 a avut la baza tocmai aceast principiu, bineinteles cu revizuirea acestuia. Totusi in I7-2011 sunt multe articole care au fost pastrate din vechiul I20. Spre exemplu: calculul unei IPT cu dispozitiv de amorsare (PDA) este aproape identic (a se vedea Anexa 6.1 din I7-2011), el fiind actualizat dupa o consultare a SIEAR cu principalii producatori si furnizori de asemenea echipamente (de ex. Proenerg Oradea). Comparativ cu vechiul I20, in noul I7 au fost introduse informatii utile privind razele de protectie. Per total, cu riscul de a fi subiectiv, nu mi se pare o metodologie sofisticata de calcul (lucrez de 12 ani ca proiectant de instalatii electrice), doar ca a fost putin schimbata fata de ceea ce regaseam in vechiul I20.
Ca si precizare, la a 41-a Conferinta Nationala de Instalatii si Automatizari, SIEAR de la Sinaia din 2006, a fost ridicata (nu pentru prima data), in lucrarea
Back to top
View user's profile Send private message
Trisina George
Moderator


Joined: 17 Mar 2009
Posts: 324
Location: Constanta

PostPosted: Thu Jun 07, 2012 7:23 pm    Post subject: Calcul paratrasnet c Reply with quote

Ati spus ca incheiem acest subiect.
De ce mai insistati nu stiu.
Ati spus ca sunt nehotarat. Poate aveti dreptate. Am ceva probleme cu ochii. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa va recomand sa dati altora sfaturi. Eu poate sunt prea batran si m-am sclerozat. Din cauza asta v-am recomandat acestui membru, pt ca sunteti mai documentat decat mine.
Cu respect,
George Trisina
Back to top
View user's profile Send private message Send e-mail Visit poster's website Yahoo Messenger
ovidiutatomir
Moderator


Joined: 29 Jan 2010
Posts: 58

PostPosted: Fri Jun 08, 2012 4:19 am    Post subject: metodologia de calcu Reply with quote

Stimate domn Trisina,
Cu toate ca am spus, intr-adevar, ca am incheiat acest subiect al "contrelor" cu dumneavoastra, postarea precedenta a aparut ca urmare a "umbrei de ironie" pe care am simtit-o in recomandarea facuta utilizatorului [b:917161dacb]loriunea[/b:917161dacb] de a ma consulta pe mine cu privire la I7. Eu nu insist sa ma cert cu cineva si nici nu imi doresc acest lucru. Prefer sa discut constructiv, iar daca pot raspunde unei intrebari, o fac cu cea mai mare placere, asa cum am dovedit-o de altfel.
Totusi, nu pot sa tac atunci cand cineva lanseaza la adresa mea anumite jigniri.
Din respect pentru varsta dumneavoastra, eu inchei aceasta "cearta" cu dumneavoastra, si prefer sa discutam constructiv si respectuos, astfel incat toti cei de pe acest forum sa avem ce invata unii de la altii, prin schimb de informatii si experienta.
Sunt interesat sa vad ce anume nu a reusit sa inteleaga utilizatorul [b:917161dacb]loriunea[/b:917161dacb] din metodologia de calcul a unui SPT din noul I7.
Cu deosebit respect, ing. Ovidiu Tatomir
Back to top
View user's profile Send private message
loriunea
Membru nou


Joined: 05 Jun 2012
Posts: 3

PostPosted: Mon Jun 11, 2012 1:13 pm    Post subject: Nemultumiri Reply with quote

Incerc sa clarific nemultumirile mele vis a vis de metodologia de poiectare SPT conform I7-2011. Prea mult fum pentru putina caldura.
Imi dau sema ca este un standard care se aplica de mai de mult timp la nivel UE dar nu-mi poate lua nimeni dreptul sa injur excesiva birocratizare si implementarea de teorii produse de minti care predau la catedra 30 de ani si au experienta in campul muncii (proiectare si/sau xecutie) nula.
Daca partea tehnica imi incrunta sprancenele pregatindu-ma de o tranta grea dar cu sanse de reusita , partea economica e de-a dreptul hilara si deja imi starneste zambete.
In opinia mea daca nu respecti un pas sau doi din intreaga metodologie toata constructia cade d.p.d.v. al eficientei si sigurantei, devine inoperanta.
Si acum rog proiectanii sa ridice mana daca au avut vreodata in viata la dispozitie toti parametrii care se cer pentru a realizeze corect evaluarea si dimensionarea SPT.
Nu mi se pare deloc corect nici mie sa prescriu in proiecte solutii conform vechii metodologii de calcul (I20) . Poate par lenes si in nici un caz autodidacat, dar sincer, as prefera ca in proiectele viitoare sa gasesc un colaborator care sa proiecteze si semneze tot ce tine de acest capitol
Back to top
View user's profile Send private message
ovidiutatomir
Moderator


Joined: 29 Jan 2010
Posts: 58

PostPosted: Mon Jun 11, 2012 2:29 pm    Post subject: Nemultumiri subiecti Reply with quote

Stimate utilizator [b:a0a47ae13a]loriunea[/b:a0a47ae13a], raman la parerea ca, din moment ce acest I7-2011 este armonizat cu cerintele UE, dupa care teoretic (si poate si practic) lucreaza si nemtii, de exemplu, ar trebui sa-l respectam. Nu zic ca este perfect. Poate suporta in orice moment modificari. Eu consider acest calcul mai mult ca pe un algoritm, in care intr-adevar daca ai gresit un pas, nu obtii rezultatul dorit. Dar in nici un caz nu mi se pare greoi. Spuneti ca munca de proiectare este prea prost platita pentru a efectua toate calculele din I7-2011. Va contrazic: munca de proiectare presupune, in pimul rand, respectarea legislatiei si normativelor in vigoare (deci si a calculelor din aceste normative). Faptul ca este sau nu prost platita depinde de proiectant. Nimeni nu obliga un proiectant sa faca un proiect la un pret mic. In primul rand munca de proiectare inseamna pasiune pentru acel domeniu si flexibilitate in ceea ce faci, nicidecum obligatie. Iar cand vorbim de protectie (indiferent de natura ei) ar trebui sa fim foarte rigurosi si sa respectam ceea ce un normativ valabil spune, pentru ca altfel, ca proiectant vor aparea probleme chiar de natura penala (lucru nedorit de nimeni). Legat de licitatiile de pe SEAP, va pot spune ca acolo sunt cele mai mari incertitudini, in sensul ca nu criteriul de atribuire este problema, ci fisa de date a achizitiei, unde in majoritatea cazurilor, sunt criterii impuse aberante si subiective, nelasand ofertantii sa participe in mod egal la acea licitatie. Comparativ cu criteriu de atribuire
Back to top
View user's profile Send private message
loriunea
Membru nou


Joined: 05 Jun 2012
Posts: 3

PostPosted: Mon Jun 11, 2012 5:22 pm    Post subject: mai concret despre n Reply with quote

In lipsa altor pareri exprimate aici inteleg ca intr-adevar problema este limpede pentru toata lumea asa ca multumiri pentru timpul acordat domnule Tatomir.
Pentru a nu ma lungi...
1. Metodologia I20 presupunea incadrarea in functie de E intr-un anumit nivel de protectie. Actuala metodologie mi se pare greoaie intrucat calculez in functie de o multime de indicatori un risc pe care apoi caut sa il reduc cu anumite masuri corespunzatoare unui nivel si daca nu e suficient trec la un nivel superior cu alte cifre ...iteratii care in lipsa unui program inseamna timp pierdut.
Poate nu cunosc dar un program - chiar facut de nemti sau spanioli care lucreaza cu el de 5 ani - nu te scuteste de raspundere asa ca nu m-as baza total pe el.
2. Parametrii care stau la baza calculelor piererilor CL nu i-am avut la dispozitie in activitatea mea de proiectare niciodata.
3. Cat mai multi parametri si o metoda ultrasavanta, cat mai multe opinii. Situatia e similara cu cea creata de ambiguitatile codului fiscal unde se sfatuiesc 10 contabili sa interpreteze "jocul de cuvinte" lasat in coada de peste de exprimarile legiuitorilor si se ajunge la o concluzie comuna dupa dezbateri indelungate. Surpriza, cand vine controlul ...amenda, ca are alta parere.
Ar fi tare interesant de facut acest experiment: Dati aceleasi date de proiectare care vi se dau din partea unui beneficiar si a arhitectului la 10 proiectanti si cereti-le calculul SPT. Ma astept la minim 5 breviare de calcul diferite si a tot atatea solutii TEHNICE adoptate. Poate vor fi corecte toate dar nu as baga mana in foc.

Daca e ceva gresit in ce afirm imi cer scuze, recunosc ca fiind plecat din tara m-am pus pe studiat normativul mai de curand. Parerile contradictorii sau critice nu ar trebui sa produca suparare iar oamenii destepti invata si din greselile altora.
Back to top
View user's profile Send private message
ovidiutatomir
Moderator


Joined: 29 Jan 2010
Posts: 58

PostPosted: Tue Jun 12, 2012 10:23 am    Post subject: Raspuns la nelamurir Reply with quote

Voi raspunde punctual:
1. Intr-adevar, metodologia din I20 era usoara si la indemana oricui. Totusi, aceasta metodologie de calcul nu acoperea in totalitate complexitatea efectelor negative pe care le are trasnetul asupra structurilor, serviciilor si vatamarii fiintelor vii. Nici noul I7 poate nu acopera in totalitate acest aspect, dar este mult mai aproape de realitate prin multitudinea cazurilor luate in considerare.
2. Calculul costurilor totale CL, CRL, CPM se regasesc in anexa 6.7. Este, intr-adevar, un calcul greoi, dar nu imposibil, ce necesita informatii economice de la beneficiarul pentru care se face proiectul instalatiei de protectie impotriva trasnetului.
3. Repet, poate parea complicat la prima vedere acest calcul, dar totusi anexa 6.9 din I7-2011 contine exemple care demonstreaza ca nu este chiar asa. Mai mult, daca toti proiectantii ar respecta cu strictete normativele in vigoare, inclusiv acest I7-2011, si nu ar face calcule dupa normative expirate, carti de electrotehnica etc., sunt sigur ca activitatea de proiectare ar fi mai uniforma si nu ar exista diferente intre cei 10 proiectanti la care faceti referire. In cazul codului fiscal sunt sigur ca acele ambiguitati sunt facute tocmai pentru a deruta contribuabilul, pentru ca, nu-i asa, statul nu pierde niciodata. Dar, in cazul asigurarii protectiei impotriva trasnetului, intervin alte aspecte foarte importante cum este de exemplu evitarea pierderilor de vieti ale fiintelor vii si nu cred ca vreun proiectant doreste sa se
Back to top
View user's profile Send private message
Display posts from previous:   
Post new topic   Reply to topic    Portal Electric Forum Index -> Impamantare-paratraznet All times are GMT + 2 Hours
Page 1 of 1

 
Jump to:  
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum


Pagina de start ::  Pentru webmasteri ::  Link exchange ::  Baner exchange ::  Votul tau conteaza ::  Concurs ::  Recomanda unui prieten ::  Cursuri electricieni ::  Relaxare
© www.PortalElectric.Ro. Toate drepturile rezervate.  Design by EA
TopSite.1or1.Info - Mai mult decat un top - Monitor de trafic pentru site ul tau! top site uri
 by 1or1.info